Serialul Chernobyl încântă și îngrijorează deopotrivă Lituania

Departe de orasul sau Chicago, Vytas Minaitis tocmai s-a catarat pe varful unui reactor nuclear dezafectat din Lituania si acest turist American asigura de faptul ca “ nu i-a fost teama deloc”. La foarte multi kilometri departare fata de locul unde serialul fenomen si infernul sau a fost filmat.

“Stiu ce fac”. Asigura informaticianul inginer, aflat in pensie, impresionat de “Turul Tchernobylului” , de trei ore, foarte intens, organizat de catre centrala.

Chiar inainte de aparitia din mai a mini seriei semnata HBO, despre cea mai tragica catastrofa nucleara din istorie, nominalizata de 19 ori la Emmy, situl abandonat de la Cernobil, in Ucraina, a devenit o destinatie « must see » a turismului negru.

Odata cu serialul, din ce in ce mai multi oameni vin sa vada vechea centrala Ignalina in partea de est a Lituaniei si la doar 450 de km fata de Cernobil, locul unde a fost filmat toate scenele exterioare in primavara anului 2018.

In 2 aprilie 1986, reactorul numarul 4 de la Cernobil a explodat, proiectand peste tot radioactivi care au contaminat pana la trei sferturi din Europa, URSS in special.

Ignalina, inchisa in decembrie 2009, nu a asteptat aparitia serialului pentru a-si deschide portile vizitatorilor. Dar difuzarea serialului « Tchernobyl » a atras numerosi alti vizitatori. Mai ales lituanieni, dar si turisti straini, veniti mai ales din Polonia sau Statele Unite.

In iulie erau deja in jur de 900 de vizitatori si vizitele intrezise « celor care au mai putin de 18 ani, erau din ce in ce mai mari pana la sfarsitul anului.

Singura centrala nucleara din Lituania a fost inchisa la cererea expresa a Uniunii Europene. Serialul a fost filmat si la Vilnius, la in jur de 100 de km in sud fata de Ignalina, unde cartierul Fabijoniskes a fost transformat in Pripyat, un oras aflat in Cernobil.

Producatorii filmului au vazut in lugubrele randuri de imobile gri ale epocii sovietice de aici un loc perfect pentru a reconstitui aici mai ales evacuarea in masa a locuitorilor dupa explozia catastrofala.

Serialul nu a produs doar mandrie si curiozitate in Lituania, unde a fost filmat. Serialul « Tchernobyl » i-a atins in mod profund pe locuitorii de aici. Multi de aici au vorbit despre riscul nuclear. O aluzie la centrala nucleara in constructie la Ostrovets, in Belarusia, si ale carei turnuri de racire sunt vizibile inca din imprejurimile orasului Vilnius.

Vilnius afirma ca centrala nu corespunde normelor de siguranta si securitate si a multiplicat presiunile diplomatice pentru a coopera mai mult cu Minsk.’

Ingrijorarea nu este una recenta, insa realismul patrunzator al serialului a facut ca realitatea sa fie brusc una palpabila, mai ales realitatea unui accident nuclear.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?