Mental – o imersiune fără precedent în cotidianul adolescenților care suferă de tulburări mentale

Dupa succesul serialului Skam Face, France TV Slash revine in forta cu o productie nou-nouta, Mental. Intre suferinte si prietenie, serialul reuseste sa abordeze cu sinceritate si umor tulburarile psihice la adolescenti.

In serviciul pedopsihiatriei de la Primavera ii regasim pe Melodie, Simon si Estelle. Intr-o zi, Marvin, in varsta de 17 ani li se alatura in urma unei decizii luate de justitie. Impreuna, cei patru vor avea parte de o multime de suisuri si coborasuri insa, zi dupa zi sunt din ce in ce mai uniti.

In timp ce serialul adaptat dupa versiunea finlandeza Sekasin si realizata de Slimane-Baptiste Berhoun poate parea superficiala pentru unii la prima vedere, episod dupa episod, castiga in profuzime. Difuzat incepand cu data de 25 octombrie pe France TV Slash, a fost recompensat cu un premiu pentru cel mai bun serial in septembrie.

In ceea ce priveste distributia, ii putem vedea pe Constantin Vidal (Marvin), pe care il mai putem vedea in serialul marca Netflix Mortel si pe Alicia Hava cunoscuta deja de telespectatori din Plus Belle la Vie.

O adolescenta bolnava. Ai inteles, Mental abordeaza intai si intai tulburarile mentale ale adolescentilor. Insa, in timp ce aceasta tema a fost adesea abordata pe micul ecran, putine fictiuni au facut-o in acest mod, sincer si fara exagerari. Marvin tocmai a fost internat in urma unei decizii luate de justitie. Se trezeste in aceasta clinica in care Melodie, turbulentul Simon si nelinistita Estelle se afla sub tratament de cateva saptamani bune.

In timp ce Marvin, interpretat de catre Constantin Vidal isi marturiseste neintelegerea si furia inca din primele minute ale serialului, cu ajutorul sau, descoperim putin cate putin, clinica pedopsihiatrica Primavera.

Mental ar fi putut fi un serial plin de clisee insa realizatorii au refuzat acest lucru. Acest serial are cu totul si cu totul alte obiective. Sa destigmatizeze in primul si in primul rand tulburarile mentale la adolescenti, fara tabuuri, fara clisee. Este o veritabila placere sa vezi fiecare personaj in parte dezvaluindu-se, cu cel mai mare realism datorita unor dialoguri extrem de crude. Aici nu este vorba despre scoaterea la suprafata a sentimentelor ci de aventurarea in cele mai profunde ganduri ale acestora.

Cu lejeritate si umor serialul Mental incearca sa ne faca sa intelegem ca nu trebuie sa reducem o persoana la tulburarile ei mentale. La urma urmei este vorba si despre patru adolescenti care incearca sa isi ocupe timpul si sa se distreze, in aceste zile lungi de terapie care ii asteapta. Marvin, Melodie, Estelle si Simon pot conta unul pe altul si asta incearca sa dovedeasca acest serial. Drept urmare, Mental este un serial care nu lasa pe nimeni indiferent si care ne obliga sa ne punem anumite intrebari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *